Natisni

Vzdrževanje kamnitih površin

UPORABNI NASVETI

Da bi vaša kamnita površina ostala v dobrem stanju in ohranila prvotni izgled, smo vam pripravili nekaj uporabnih navodil za vzdrževanje. Navodila so povzeta po splošnih navodilih, ki so predpisana za kamnite površine.
Priporočamo predvsem pozornost pri:

 • Kozarci; uporabljajte podloge pod kozarci, saj vina in sadni sokovi vsebujejo kisline, ki lahko poškodujejo površino kamna.
 • Vročih predmetov ali ostrih predmetov nikoli ne postavljate direktno na kamnito površino.
 • Posode z rožami; poskusite se izogniti direktnemu postavljanju le-teh na kamnito površino, v kolikor pa že, poskrbite, da posoda za rože ne pušča vode.
 • Čevlji; velja pravilo, da mora oseba narediti osem korakov na predpražniku, da očisti obuvalo, preden stopi na kamnito površino.
 • Predpražniki; pomembno je, da uporabljate kvalitetne predpražnike, ki jih periodično menjate.
 • Izogibajte se uporabi tehničnih aparatov, ki imajo kolesca iz trde plastike ali drugih materialov.
 • V ZIMSKEM ČASU NE POSIPAVAMO KAMNITIH POVRŠIN S SOLJO (NaCl), lahko pa, če je bila kamnita površina predhodno zaščitena s posebnim impregnacijskim sredstvom podjetja Skosal s.p., ki površino varuje pred soljo (NaCl) ter nitrati.

ČIŠČENJE KAMNITIH POVRŠIN

 

ciscenje  
 • Priporočamo uporabo čistilne krpe iz mehkih materialov, ki naj ob čiščenju nikoli ne bo suha, saj bi lahko na polirani površini poškodovala površino kamna. Problematična sta predvsem pesek in umazanija, ki se "nabirata" na površini krpe.
 • Odsvetujemo uporabo čistilnih sredstev, ki vsebujejo abrazivne delce, kisline ali močne bazične spojine.
 • Površino čistite s toplo vodo, dodajte le nekoliko kapljic nevtralnega čistilnega sredstva ali nežnega detergenta.
 • Po pranju kamnito površino zdrgnite s suho krpo, ki povrne sijaj kamnite površine.
 • Pogosta menjava vode v vedru je zaželena.

O KAMNITIH TEHNIKAH

Naravni kamen je lahko proizveden z različnimi tipi površinskega zaključka. Najpogostejši tipi so: poliran, brušen, žagan ali žgan.

POLIRANA POVRŠINA – ustvari čudovit gladek sijaj naravnega odseva kamnovih kristalov. Izgled sijaja je dosežen z uporabo progresivnih ostrih polirnih glav v času polirnega procesa, podobno kot se zgledi trd les z uporabo smirkovega papirja. Trdnejši kot je papir, gladkejša bo površina. Polirana površina se lahko ohrani dolgo časa ali pa kmalu postane nestabilna – odvisno od tipa kamna.
Granit, marmor in apnenec so za ta proces najbolj primerni, hkrati pa zahtevajo tudi pogostejše vzdrževanje, da prvotni sijaj ohranijo.

BRUŠENA POVRŠINA – omogoča ravno, matirano ali gladko površino kamna, bolj neformalen in mehkejši izgled. Tak izgled površine je dosežen s predčasno ustavljenim poliranjem površine kamna, v zadnji fazi. Pri takšni površini se redkeje pojavijo praske in zahteva manj pozornosti pri vzdrževanju kot poliran kamen. Marmor, apnenec in skrilavec so najboljša izbira za brušenje.

ŽAGANA POVRŠINA – daje kamnu mat efekt. Po prvotnem rezanju kamna se kamen izpostavi odstranitvi najvidnejših znamenj žage, vendar ne dovolj, da bi se dosegel izgled brušene površine. Na tak način lahko kupite marmor ali apnenec, vendar gre ponavadi pri takšni obdelavi za posebno naročilo, po želji komitenta.

ŽGANA POVRŠINA – tak efekt je dosežen s segrevanjem površine kamna do ekstremnih temperatur, ki ji nato sledi hitro ohlajanje. Površina kamna poči in se odkruši, puščajoč  hrapavo, neravno, surovo teksturo. Ta proces se načeloma uporablja pri granitu. Omogoča zmanjšanje zdrsnosti – primeren za uporabo v kopalniških prostorih.